Dorn Therapie

DORN-THERAPIE – DE GEZONDE RUG

“De gezonde rug” is onderdeel van acupunctuurpraktijk Hoge Dennen. De therapie kan als zelfstandige therapie toegepast worden, maar laat zich ook goed combineren met Breusse massage, cupping therapie en acupunctuur.

 

Dorn%20Logo

De Dorn methode vindt zijn oorsprong in Duitsland. Daar is het al lang een wijdverbreide en bewezen behandelwijze. Het is een vriendelijke en zachte methode waarmee gewrichten en wervels kunnen worden gecorrigeerd. Het is bij uitstek geschikt voor mensen die niet “gekraakt” willen of kunnen worden.

De bewegingsactiviteiten van de mens zijn de laatste jaren, zowel beroepsmatig als in haar vrije tijd, totaal veranderd. Doordat we veel meer zittend werk verrichten heeft dat er bij veel mensen toe geleid dat er een beenlengteverschil is ontstaan.

Het uitgangspunt van de Dorn methode is dan ook een verschil in beenlengte. Dit is een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Een beenlengteverschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben, maar kan ook het gevolg zijn van een bekkenscheefstand.

Dorn is eenvoudig en effectief in het opheffen van beenlengteverschil, gewrichtsblokkades, energieblokkades scheve wervels en bekkenscheefstand waardoor klachten van rugpijn, de nek, hoofdpijn verdwijnen.

Door een samenwerking tussen therapeut en cliënt is het mogelijk gewricht- en wervelcorrecties uit te voeren. De correcties die worden uitgevoerd geschieden ALTIJD in beweging (dynamische correcties), waardoor het lichaam veel makkelijker de correcties accepteert.

Enkele voorbeelden van klachten die vanuit de rug of door een beenlengteverschil kunnen voorkomen zijn;

voetproblemenwervelkolom
knieklachten
heupklachten
lage rugpijn                                                                                                                                                                                 scoliose
schouderklachten
nekklachten
hoofdpijn
maagklachten
darmklachten
blaasproblemen
bekkeninstabiliteit

DORN Therapie is een effectieve en eenvoudige behandeling.

Hoe werkt DORN Therapie?

De behandeling start met de bepaling van het natuurlijke beenlengteverschil. Verschillen van enkele millimeters tot centimeters in het heupgewricht, knie- en enkelgewricht worden met de DORN methode genivelleerd. Met het beenlengteverschil bedoelen we in dit geval het lengteverschil van de beide benen, die veroorzaakt wordt door de ruimte tussen de gewrichtsvlakken van de enkel, knie en vooral het heupgewricht. Er ontstaat door zo’n beenlengteverschil een scheefstand in het bekken, wat een spanning veroorzaakt in het bekkengebied en de hele wervelkolom. Met de DORN Therapie wordt dit spanningsgebied opgeheven. Vervolgens corrigeren we het SI gewricht, bekkenscheefstand, de wervelkolom, schouders, nekwervels, sleutelbeen en armgewrichten. Dit gebeurt binnen de grenzen van het lichaam, niets zal worden geforceerd. Dit in tegenstelling tot een behandeling bij een chiropractor. In onderstaand schema worden deze  verschillen duidelijk.

Chiropracticus

 • Plotselinge, snelle correctie
 • Correctie vindt plaats in rust
 • Verrast de spieren
 • Herhaling is slechts enkele malen mogelijk
 • Talrijke contra-indicaties
 • Hoog risico
Dorn-therapie

 • Milde, gevoelvolle correctie
 • Correctie tijdens beweging
 • Ontspant de spieren
 • Onbegrensde herhaling mogelijk
 • Slechts weinig contra-indicaties
 • Nagenoeg geen risico

 

Zoals gezegd is Dorn therapie in tegenstelling tot “kraken”  een milde therapie. Met de duimen zet de Dorn-therapeut op een voorzichtige manier de wervels op hun plekje terug. Tegelijk maakt ze het bindweefsel tussen de wervels los, waardoor de doorbloeding beter wordt. Daardoor voelen mensen zich beter en worden klachten voorkomen en genezen.Mensen die al heel lang rug- en gewrichtsklachten hebben horen vaak van de dokter: “Er is niets meer aan te doen, het is slijtage en u moet er maar mee leren leven….”

Dat is fundamenteel onjuist! Een machine slijt, maar een levend organisme herstelt zich zo lang het leeft. Al onze organen, botten, weefsels, gewrichten, alle cellen bevinden zich in een voortdurend proces van afbraak en vernieuwing. Daardoor zijn wij tot op hoge leeftijd nog in staat ons aan nieuwe situaties en belastingen aan te passen.

In onderstaande tekening wordt duidelijk hoe diverse klachten vanuit de wervelkolom kunnen ontstaan.

Dia1

 

Breuss massage