Elektro-acupunctuur

Stroomimpulsen op de naald

Elektro-acupunctuur is een nieuwe vorm van acupunctuur waarbij elektrische stroom op bepaalde naaldcombinaties wordt toegepast. De naalden worden vrijwel pijnloos ingebracht. Door middel van geleidingskabeltjes worden de naalden met een stimulatietoestel verbonden.
De stroomimpulsen uit het toestel geven een licht tintelend gevoel en versterken de werking van
de naalden. De behandeling duurt 20-30 minuten.
Het effect van de stimulatie is pijnstillend en ontstekingsremmend, vergelijkbaar met pijnstillers zoals NSAID’s en opiaten. Electro-acupunctuur is effectAfbeelding-Elektro-acupunctuur-2iever dan het veel gebruikte TENS.

Wetenschappelijk onderzoek

Elektro-acupunctuur is de laatste jaren sterker in de belangstelling gekomen door een aantal onderzoeken van de Chinese professor HAN in Beijing. Hij heeft fundamenteel onderzoek gedaan en de werking van Elektro-acupunctuur een bredere wetenschappelijke basis gegeven.
In het Karlinski instituut in Zweden werd elektrostimulatie uitgebreid onderzocht en kwam men
tot de constellatie dat Elektro-acupunctuur een gelijkaardig effect als een pijnstiller heeft.
Door het vrijkomen van bepaalde neurotransmitters (endorfines en opiaten), kan Electro-acupunctuur pijnklachten verlichten zonder enige nevenwerking.
In de VS is de American Pain Society een vooraanstaande groep anesthesisten die zich richten op pijn bestrijden. Uit hun recente wetenschappelijke studies blijkt dat elektro-acupunctuur een effectieve methode is voor een grote variëteit aan acute en chronische pijnklachten.

Indicaties

De indicaties zijn hetzelfde als bij gewone acupunctuur. Echter is het evident dat elektrostimulatie in de eerste plaats gebruikt zal worden om pijndemping te verwezenlijken.
Aangezichtsverlamming
Chronische én acute pijnen: fibromyalgie, hoofdpijn, migraine en neuropathie
Gevolgen van een beroerte
Zenuwpijn: aangezichtspijn, carpaal tunnel syndroom, post-herpes pijn
Ontsteking van o.a. schouderkapsel, elleboog of knie
Lage rugklachten
Misselijkheid en braken, o.a. bij chemotherapie
Bevalling
MS
Reuma (RA) en RSI