Acupunctuur bijpijnklachten
Pijn is een zeer veel voorkomend verschijnsel, dat ons leven dramatisch kan beinvloeden en belemmeren. Uit recent onderzoek is gebleken dat bijna 20% van de mensen chronisch pijn heeft,een schrikbarend hoog aantal. Hoe pijn beleefd wordt, hoe het gedrag beinvloed wordt en welke invloed het heeft op de directe omgeving is van mens tot mens verschillend. Als de oorzaak van pijn gevonden en genezen kan worden, is er niets aan de hand, maar als dat niet lukt, ontstaat er een groot probleem. Pijnstillers helpen niet altijd, worden niet verdragen of zijn soms (te) schadelijk. Zelfs behandeling in de pijnpoli in het ziekenhuis biedt niet altijd de gewenste oplossing. Pijn blijkt een zeer indringend en soms ongrijpbaar fenomeen, waarbij de oorzaak vaak op een andere plek zit dan waar de pijn gevoeld wordt. In die gevallen met name kanacupunctuur een nieuwe ingang bieden. Hieronder een artikel zoals geplaats is in “vrouw” van september 2011.
Pijnvermindering via acupunctuur bewezen
Een internationaal onderzoek door negen epidemiologen en bio-statistici heeft uit individuele gegevens van 17.922 patiënten aangetoond, dat acupunctuur helpt bij de bestrijding van lage rugpijn, nek- en schouderpijn, chronische hoofdpijn en ontsteking van de gewrichten (osteoarthritis).
Daarmee is het effect van deze tot nu toe alternatief genoemde behandeling overtuigend bewezen. Vooral vrouwen zoeken hun heil bij deze vorm van alternatieve geneeswijze. Zo ook vaak ter bestrijding van hoofdpijn, overgansklachten en overgewicht.
Volgens de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) is sprake van een doorbraak. Bovendien zullen de onderzoeksresultaten helpen om acupunctuur als volwaardige behandeling te zien binnen de zorg.
Afnemen
Hoewel uit veel onderzoeken blijkt dat medische klacht van mensen die een acupunctuurbehandeling ondergaan afnemen ten opzichte van mensen die geen acupunctuur kregen, erkent de medische wereld deze onderzoeken niet of nauwelijks.
De afgelopen vier jaar heeft een internationaal team, geleid door onderzoekers van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York, vergelijkende onderzoeken verzameld, waar acupunctuur vergeleken werd met placebo-acupunctuur. Uit 1000 beschikbare studies selecteerden zij 29 onderzoeken, waarbij 17.922 patiënten met chronische pijnklachten uit Amerika, Duitsland, Spanje en Zweden waren betrokken. Hierop voerden zij de grootste acupunctuur meta-analyse ooit uit. Een analyse op individuele patiënten data.
Placebo
Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Archives of Internal Medicine van 10 september 2012. De conclusie luidt dat acupunctuur effectief is bij de behandeling van chronische pijn en daardoor een redelijke verwijsoptie voor artsen. De verschillen tussen acupunctuur en placebo-acupunctuur – waarbij mensen de naalden door een op de huid geplakt kussentje geprikt krijgen en dus niet in hun lichaam geprikt zijn wel significant, maar bescheiden, stellen de onderzoekers. Mogelijk zijn er andere factoren die een rol spelen in het therapeutisch effect.
„Toch is hiermee eindelijk het effect van acupunctuur bij chronische pijn bewezen volgens de spelregels van het vergelijkend onderzoek. Acupunctuur geeft dus wel degelijk significante verschillen met nepacupunctuur bij de behandeling van lage rugpijn, nek- en schouderpijn, chronische hoofdpijn en osteoarthritis,” stelt voorzitter dr. Chun Lee Oei-Tan van de NAAV.
Bewezen
Medische commentatoren in Amerika, zoals Andrew Avins uit Oakland, schreven: „We zouden patiënten met chronische pijn de acupunctuur niet moeten ontzeggen. Het is nu uit dit grootschalige onderzoek bewezen, dat acupunctuur werkt en een goede verwijsoptie is.”
Duitse onderzoekers die deelnamen aan het onderzoek zorgden er met eerdere klinische studies al voor, dat acupunctuur de medische erkenning kreeg van hun Artsenbond, de Duitse KNMG.