Wat is acupunctuur?

Wat is Acupunctuur

Waar komt acupunctuur vandaan?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese 30778621Geneeskunde. Deze geneeskunde vindt haar wortels in het taoisme. Een filosofie die uitgaat van de samenhang en de balans tussen mens en omgeving op elk denkbaar niveau.

Wat is Acupunctuur?                                                                                                        Binnen ons lichaam stroomt de energie door een netwerk van energiebanen, meridianen genaamd. Twaalf paar meridianen, elk verbonden met de dieper gelegen structuren zoals de organen, zorgen voor de balans tussen yin en yang binnen de verschillende organen en de daarmee geassocieerde functies. Op deze meridianen liggen de 361 acupunctuurpunten. Door een naaldje te zetten wordt de energie in beweging gezet. Afhankelijk van de manier waarop het naaldje gezet en gemanipuleerd wordt, kan de energie versterkt worden daar waar te weinig is, of draineren daar waar teveel is. Na verloop van tijd neemt het lichaam dit herstel van de balans zelf over, waardoor verdere behandelingen vaak niet meer noodzakelijk zijn. Feitelijk wordt het zelfgenezend vermogen van de patient gestimuleerd. Verder is heel belangrijk om te weten dat acupunctuur er niet alleen is ter genezing, maar vooral ook ter voorkoming van ziekten.

Wat gebeurt er tijdens een acupunctuur behandeling?

Een behandeling begint met een intakeconsult. Daarin wordt een uitvoerige diagnose gesteld en vervolgd door een behandeling met acupunctuurnaaldjes. Door deze stimulatie worden de organen geprikkeld zodat verbetering optreedt, soms zelfs vrijwel onmiddellijk. Meestal echter zal een aantal vervolgbehandelingen nodig zijn. Het aantal behandelingen varieert naar gelang de aard en duur van de klachten. De gemiddelde duur van een behandeling bedraagt een uur. De intake bedraagt meestal anderhalf uur.

Is acupunctuur pijnlijk?

Er zal nauwelijks pijn worden gevoeld. Wel bestaat de mogelijkheid dat men een tintelend of doof gevoel gewaar wordt.

Welke klachten behandelt de acupuncturist?

Bij veel klachten is acupunctuurbehandeling mogelijk. Enkele voorbeelden waarbij acupunctuur kan helpen zijn:

Pijnklachten
Afvallen
Maag en Darmklachten
Lever en Galklachten
Slapeloosheid
Hoofdpijn
Nek- en schouderklachten
Sportblessures
RSI
Klachten aan de luchtwegen
Allergieën
Psychische problemen
Afvallen
Menstruatieklachten (PMS)
Stress
Migraine
Gewrichtsklachten
Vermoeidheid
Hooikoorts
Huidklachten(eczeem)
MS
Cellulitis