Acupunctuur bij burn-out

Burn-out is de psychologische term voor ‘opgebrand’ zijn, geen energie of motivatie meer te hebben voor de dagelijke dingen, zowel in de privé sfeer als op het werk. Het kan gepaard gaan met depressie, angst en/of het gevoel compleet leeg te zijn. Sommige mensen noemen het overspannen, maar vaak is dat de fase voorafgaand aan een burn out.

Acupunctuur kan een helpende hand te bieden om het lichaam weer in balans te brengen.

 

Burn-out,

Een burn-out kan zich uiten in verschillende symptomen, zoals vermoeidheid, gebrek aan inspiratie (waar doe ik het eigenlijk voor?), initiatief verlies, concentratie stoornissen, verminderde flexibiliteit, het vermijden van sociale contacten, angst of een toegenomen behoefte aan rust of ontlading.

Vaak zien we dat een aantal van deze symptomen sterker aanwezig zijn en andere in mindere mate.

Wanneer we in termen van acupunctuur spreken dan zien we dat er bij een burnout vaak zowel sprake is van een “stagnatie” (het niet meer doorstromen van energie) als een “leegte” (een tekort aan energie). Minder goed functioneren van ons lichaam, extreme vermoeidheid, en een ontbreken van de zin om iets te ondernemen zijn hier enkele voorbeelden van.

De stagnatie van energie geeft belangrijke informatie om meer inzicht te krijgen in de problematiek van (het ontstaan) van burn-out. Mogelijk ben je met veel idealisme begonnen aan je werk en blijkt de realiteit van het werk pijnlijker of onvriendelijker dan je had gedacht. Of misschien heb je in je werk situaties meegemaakt die je liever niet had meegemaakt (geweld, desinteresse, machtsspelletjes, onwil?). Het lijkt zo te zijn dat stagnatie van energie betekent dat je je (onbewust) afsluit voor pijnlijke of demotiverende ervaringen.

Acupunctur kan helpen deze stagnatie op te lossen en (eventueel met aangepaste voedingsadviezen) kan gewerkt worden aan het voeden van de “leegte” aan energie.