Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme is een complex ziektebeeld wat tientallen verschillende klachten kan veroorzaken van mild tot zeer ernstig. De veroorzaker van de ziekte van Lyme is de Borrelia Burgdorferi. Dit is een spirocheet met bijzondere eigenschappen. Na een infectie is hij vooral aanwezig in het bloed maar daar blijft het helaas niet bij. In de eerste fase vermenigvuldigt de Borelia zich elke 6-12 uur tot het bloed als het ware “verzadigd” is. Dan verlaat hij de bloedbaan. Door de spiraalvorm boort de Borrelia zich door de wanden van de vloedvaten heen en kan zo diverse organen en weefsels zoals hersenen, hart, oren, zenuwbanen, ogen binnen dringen. In deze fase is de Borrelia niet meer in het bloed detecteerbaar. Daarnaast heeft de Borrelia de eigenschap zich aan de immuunrespons van de gastheer te kunnen onttrekken door verandering van antigenen aan de buitenzijde van de bacterie. Hierdoor reageert het lichaam niet (voldoende) op de aanwezigheid van de bacterie omdat deze niet meer herkend wordt. Een andere eigenschap die de Borelia heeft is het vormen van een zogenaamde “Biofilm”. Dit is slijm veroorzaakt door de afvalstoffen van de aanwezige bacteriën (zowel de Borrelia als de aanwezige co-infecties).  Dit is een goed overlevingsmilieu voor de aanwezige ziekteverwekkers waarin ze ook nog eens zeer moeilijk detecteerbaar zijn.

Zoals net gezegd is de besmetting met de Borrelia Burgdorferi vaak complex omdat deze bacterie vaak samenleeft met andere ziekteverwekkers; de zogenaamde co-infecties zoals de Bartonella, Pfeiffer, Salmonella, etc. Deze hebben samen een dusdanig verzwakkend effect op het immuunsysteem dat zij in staat zijn iemand letterlijk uit te putten en een veelvoud van klachten te veroorzaken zoals spier en gewrichtsklachten, ernstige zenuwklachten, hartklachten, oogklachten etc.

In de reguliere geneeskunde is het lastig om een Lyme infectie aan te tonen. Er kan een bloedtest (Elisa) of een lumbaalpunctie (in de rug) gedaan worden en in het liquorvocht gezocht worden naar de aanwezigheid van de Borrelia of co-infecties. Maar zoals gezegd is de Borelia lastig vindbaar als hij zich uit de bloedbaan heeft terug getrokken. De meeste betrouwbare en complete laboratoriumtesten worden gedaan in Duitsland en Artemis lab in Weert. Het nadeel hiervan is dat het vrij prijzig is en dit niet vergoed wordt door de verzekering. Een andere goede manier om een Lyme besmetting te meten is door middel van Vortex golven. De Borrelia kan zich weliswaar terug trekken uit de bloedbaan maar zijn energie blijft wel detecteerbaar. En daarmee ook op energetische wijze behandelbaar.

In mijn praktijk werk ik met de Biophilia scan gecombineerd met acupunctuur en adviezen omtrent voeding en supplementen. Ik heb al ruim 10 jaarervaring in de behandeling van patiënten met lyme (Daarnaast heb ik de scholing Lyme specialisatie gedaan bij Ortho Health Foundation) Met de combinatie van deze therapieën is de aanwezigheid van de Borrelia maar ook de co-infecties van verschillende soorten Borrelia goed in beeld te brengen en te behandelen. De apparatuur kan ingesteld worden op de frequenties van de ziekteverwekkers en door ze contact te brengen met verschillende trillingsfrequenties worden ze verzwakt of vernietigd. De Borrelia’s en de Co-infecties worden gelijktijdig behandeld.

Besmetting; de meeste bekende besmetting met de Borrelia is via de teken, maar de ziekteverwekker wordt ook overgedragen via andere insectenbeten zoals muggen en horzels. Daarnaast via bloed (transfusie) en moedermelk. Vaak is er een rode vlek (Erythema Migrans) te zien, maar helaas wil het uitblijven van een rode vlek niet altijd zeggen dat er geen besmetting heeft plaats gevonden.

Lyme komt voor in verschillende stadia:

Lyme-acuut

In dit stadium komt de Borrelia in de bloedbaan terecht. Dit gebeurt al een aantal uur na de tekenbeet. De spirocheet is slechts kort aanwezig in de bloedbaan. Zoals gezegd verspreiden zich snel naar het zenuwstelsel, gewrichten, botten, hart, organen,…Hoe snel de spirocheten zich verspreiden hangt af van de persoon en zijn immuunsysteem. Sommige mensen hebben een sterk immuunsysteem waardoor ze zelf de ziekte kunnen overwinnen. Bij de mensen waar dit niet het geval is kunnen er griepachtige klachten plaatsvinden waaronder hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijn, vermoeidheid en nog veel andere klachten. Deze klachten kunnen ook tijdelijk weer verdwijnen waardoor men vaak denkt aan een griep of andere inflammatoire aandoeningen. Met als gevolg dat mensen vaak verkeerd of niet behandeld worden. De eerste keuze bij een acute Borrelia infectie is via de huisarts een antibiotica kuur met Doxycicline

Indien je een sterk immuunsysteem hebt, is het goed mogelijk dat je zelfs een lange periode geen klachten hebt. Op een moment van minder weerstand, kan een nog aanwezige Borelia alsnog klachten geven. Vaak wordt er dan niet meer gedacht aan de ziekte van Lyme.

Late stadium

De Borrelia heeft zich in dit stadium (onopgemerkt) verder kunnen verspreiden in het lichaam en zo geleidelijk aan nieuwe lichaamssystemen kunnen aantasten. De ziekte van Lyme is nu een chronische multi-systeemziekte geworden, waarbij verschillende organen en lichaamsdelen aangetast worden. Gaande van het zenuwstelsel, de hersenen, huid, spieren, gewrichten, hart, tot de ogen en zo meer…. De ernst van en de hoeveelheid klachten is bij iedereen anders. Ook kan een persoon besmet zijn met meerdere infecties, ook wel co-infecties of andere ‘tick borne diseases’ genaamd, waardoor de behandeling des te moeilijker en complexer wordt.

Door de grote verscheidenheid aan symptomen worden de Lyme infectie en eventueel gepaard gaande co-infecties vaak over het hoofd gezien. De ziekte van Lyme heeft veel gemeenschappelijk met andere ziekten en wordt daarom ook wel “de grote imitator” genoemd. Door wetenschappers werden verschillende neurologische en andere ziektebeelden beschreven. Voorbeelden waarvan vermoed wordt dat de Borrelia en/of co-infecties aan de basis kunnen liggen zijn angststoornissen, stemmingswisselingen en andere psychische stoornissen. Maar ook de syndromen ME/CVS en Fibromyalgie. Dezelfde immuniteitsproblemen en ontstekingswaarden worden hierbij teruggevonden. Borrelia en andere co -infecties kunnen een trigger zijn voor andere auto-immuunziekten zoals MS, ALS, Lupus, en andere auto-immuunziekten. Daar is nog veel onderzoek voor nodig.

Bron: http://lymediseaseguide.org/

Klachten inde verschillende stadia van Lyme

Stadium 1:

 • Erythema Migrans (de bekende rode vlek)
 • Griepachtige symptomen
 • Hoofdpijnen
 • Opgezwollen klieren
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn

Stadium 2:

 • Extreme Vermoeidheid en algemeen ziektegevoel
 • Gewrichtsproblemen zoals pijn, roodheid en eventueel zwelling in één of meer gewrichten, veelal de knieën
 • Zenuwstelselproblemen zoals pijn en zwakte in de armen en benen, ontstoken zenuwen, meningitis, aangezichtsverlamming (Facialisparese/-paralyse)
 • Hartklachten, hartritmestoornissen of extrasystolen
 • Allerlei spier en botklachten.

Stadium 3:

 • Chronische vermoeidheid en uitputting
 • Neuro-cognitieve problemen
 • Gewrichtsontstekingen zoals chronische Lymearthritis
 • Spierpijnen
 • Botpijnen
 • Heftige pijnscheuten
 • Scheenbeen-hielbeenpijn
 • Pijn aan de voetzolen
 • Rauwe pijn aan ribben/borstkas
 • Cardiologische problemen

Heeft u het vermoeden dat u mogelijk de ziekte van Lyme heeft dan kan onderstaande vragenlijst van Dr. Horrowitz wellicht helpen om inzicht te krijgen of u vermoedelijk wel of geen Lyme heeft.

Vragenlijst invullen · MijnDiAd (clientomgeving.nl)