voedingsadvies volgens de 5 elementenleer

Voedingsconsult:

vegetables-752153_1920

Sinds 2018 ben ik gespecialiseerd in de Chinese voedingsleer volgens de 5 elementen.

Een 5-elementen voedingsadvies is geen standaard dieet maar geeft adviezen die op de persoon zelf zijn afgestemd. De afgelopen jaren zijn we overspoeld met heel veel verschillende diëten, van Sonja Bakker, tot Montignac, tot paleo, en ga zo maar door. Deze diëten gaan er allemaal van uit dat dit het perfecte dieet is voor iedereen. Zo werk ik niet!

Een voedingsadvies volgens de 5 elementen voedingsleer is heel persoonlijk, zo is er al een grof onderscheid tussen een globaal advies voor de verschillende types. Een hout-type heeft een heel andere behoefte en spijsverteringspatroon dan bijvoorbeeld een aarde-type, vuur-type, metaal-type of water-type. Maar dat is slechts een grove verdeling. Naast de verschillende elementen is ook uw gezondheid en constitutie van groot belang bij het geven van een goed advies. Bent u gevoelig voor koude, heeft u na het eten vaak een opgeblazen gevoel, krijgt u van bepaalde voedingsmiddelen hoofdpijn, voelt u zich fit, of bent u al bij het opstaan moe. Hoe zit u in uw vel, bent u snel geïrriteerd, tobt of piekert u veel, bent u heel vrolijk of juist eerder wat neerslachtig? Een goed voedingsadvies neemt al deze factoren mee mee.
De Chinese voedingsleer, ook wel vijf elementen voeding is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst. In de TCM wordt voedingsadvies altijd naast de andere TCM therapieën toegepast. Een ziek orgaan kan zorgen voor een gebrek aan warmte en energie of door een gebrek aan bloed en lichaamssappen. Dat vertaalt zich in allerlei klachten en kwaaltjes, zowel fysiek als mentaal.
Klachten waar de TCM o.a. naar kijkt:

 • Vermoeidheid
 • Spijsverteringsproblemen
 • Burn-out
 • Herstel na ziekte
 • Candida
 • Hormonale klachten
 • Vaak verkouden
 • Gevoel van onbehagen/niet lekker in je vel zitten
 • Kouwelijk voelen
 • Allergieën/hooikoorts
 • Voeding bij het ouder worden

Voor een voedingsconsult is het belangrijk dat u een week lang een gedetailleerd voedingsdagboek bijhoudt. Hierin noteert u alles wat u eet en drinkt op een dag met de tijden daarbij, belangrijk is echt alles zo gedetailleerd mogelijk op te schrijven Aan de hand hiervan ga ik al voor het consult een uitgebreide analyse maken van uw voedingspatroon. Ik kijk daarbij naar variatie, de energetische waarde van uw voeding (is de voeding “koud”, “warm of zelfs heet”? Zijn de voedingsmiddelen die u eet en drinkt uitdrogend of brengen ze juist vocht en slijm? Eet u vooral veel “zoete” produkten of juist hele andere smaken. Tijdens het consult zal ik uitgebreid uitleg geven over uw huidige voedingspatroon en wat dit voor uw gezondheid betekent e aan de hand hiervan gerichte adviezen geven.

Wees niet bang, u hoeft geen ingewikkelde Chinese maaltijden te gaan maken. De Chinese voedingsleer is toepasbaar voor iedereen. Of u nu van een lekkere Hollandse stamppot houd, of liever wat meer van de zuidelijke keuken houdt, mijn voedingsadvies zal afgestemd worden op uw type, uw gezondheidstoestand en voorkeuren.

Wanneer ben je bij mij aan het goede adres?

 • Als je geen standaard dieet wilt met calorieën en weekmenu’s
 • Als je flexibel bent en vaste gewoontes los wilt laten
 • Als je bereid bent met verse ingrediënten te koken
 • Als je open staat voor een frisse nieuwe kijk op voeding.

Een voedingsconsult is in principe eenmalig en duurt ongeveer 2 uur. Als voorbereiding houdt u een week lang een voedingsdagboek bij en vult u een uitgebreide intake in. Dit stuurt u minimaal 1 week voor het consult via email aan mij toe. Op basis hiervan zal ik een uitgebreide analyse maken van uw huidige voeding, constitutie en actuele gezondheidstoestand. De combinatie van deze factoren zal leidend zijn voor het uiteindelijke voedingsadvies. Tijdens het consult zal ik alles uitgebreid met u bespreken en toelichten.

vegetables-1085063_1920